Pennun ruokinnasta

Bordercollie on syrjäseutujen kasvattina sopeutunut niukkuuteen. Yliruokinta saa pennun kasvamaan nopeasti, sen luusto kehittyy ennen lihaksistoa ja luiden päät kuluvat väljiksi jo ennen lopullista luutumista. Pahimmillaan pennulle voi kehittyä nivelrikko. Pyri pitämään pentu mieluummin hoikkana kuin lihavana. Oikean annostuksen näkee pennun kunnosta. Kylkiluiden tulee tuntua, mutta ne eivät saa törröttää. Koiralla pitää olla vyötärö, se ei saa olla pyöreän lihava.

Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että nykyisin koiria ruokitaan liian vahvoilla ruuilla. Itse pyrin pitämään rehun proteiinipitoisuuden myös kasvavilla koirilla mieluusti enintään 25 %:ssa. Penturuokia en pääsääntöisesti syötä. Brittipaimenia sponsoroiva Gilpa näkyy olevan samoilla linjoilla rehujen proteiinipitoisuuksissa. Energiarehuja en syötä kasvaville koirille lainkaan. Oman kokemuksen mukaan ruokinta on liian vahvaa, jos pentu venähtää nopeasti ja on vähän aikaa pelkkää hujoppia jalkaa. Jos näin käy, hälytyskellojen pitäisi soida ja ruokintaa muuttaa vähemmän kasvattavaksi. Pentu kasvaa täyteen mittaansa hitaamminkin ja silloin sen luustosta tulee tiiviimpi ja kestävämpi. Pennun kasvua ei ole mitään syytä kiirehtiä.

Meillä koirat syövät joka kolmas päivä luita, raakaa lihaa ja rustoja. Perusruokana ne saavat nappuloita, tällä hetkellä pääosin Jahti-Vahtia. Aikuisille koirille pyrin antamaan nappulat runsaan lämpimän veden seassa, jotta ne juovat tarpeeksi.

Tällä ruokinnalla yhdellekään koiralle ei ole koskaan tullut hammaskiveä elinaikanaan. Pennuilla pyrin pitämään luita kaluttavana. Pimeimmän talvisydämen aikaan annan kalanmaksaöljyä kuureina.

Luota omaan harkintaan ja maalaisjärkeen, älä anna pennun lihoa ja huolehdi riittävästä, mutta ei liiasta proteiinin ja rasvan saannista. Syötä välillä kotiruokaa, niin pentu tottuu niihin, eikä saa jatkuvasti liian vahvaa ruokaa. Nautatiloilla kannattaa pitää huoli, että pentu ei pääse syömään lehmien valkuaistiivisterehuja. Niissä on pennulle vaarallisen paljon valkuaista.