Pennun ruokinnasta

Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että nykyisin varsinkin pentuja ruokitaan liian vahvoilla ruuilla. Itse pyrin pitämään rehun proteiinipitoisuuden myös kasvavilla koirilla n. 25 %:ssa ja rasvan n. 13 %:ssa. Energiarehuja en syötä pennuille. Oman kokemuksen mukaan ruokinta on liian vahvaa ja rasvaista, jos pentu kasvaa erittäin nopeasti ja on vähän aikaa pelkkää jalkaa.

Nopeasti kasvavan pennun luusto kehittyy ennen lihaksistoa ja luiden päät kuluvat väljiksi jo ennen lopullista luutumista. Pahimmillaan pennulle voi kehittyä nivelrikko. Pentu kasvaa täyteen mittaansa hitaamminkin, eikä sen kasvua ole syytä kiirehtiä.

Meillä koirat syövät nappuloiden lisäksi lihaisia luita ja rustoja. Luiden syönnillä hammaskivi pysyy poissa. Pennuilla pyrin pitämään luita kaluttavana. Aika ajoin annan kalanmaksaöljyä kuureina sekä lohiöljyä. Lisään nappuloihin myös maustamatonta jugurttia ja kotiruuan loppuja.

Luota omaan harkintaan ja maalaisjärkeen. Nautatiloilla kannattaa pitää huoli, että pentu ei pääse syömään lehmien valkuaistiivisterehuja. Niissä on pennulle vaarallisen paljon valkuaista.

Kuivamuonien tuoteseloste kannattaa lukea huolellisesti. Valmistusaineet on lueteltu määrän mukaan järjestyksessä, ja jos elintarvikelisäaineen määrä on huomattava, kannattaa tuote jättää ostamatta.