Pennun ruokinnasta

Bordercollie on syrjäseutujen kasvattina sopeutunut niukkuuteen. Yliruokinta saa pennun kasvamaan nopeasti, sen luusto kehittyy ennen lihaksistoa ja luiden päät kuluvat väljiksi jo ennen lopullista luutumista. Pahimmillaan pennulle voi kehittyä nivelrikko. Pyri pitämään pentu mieluummin hoikkana kuin lihavana. Oikean annostuksen näkee pennun kunnosta. Kylkiluiden tulee tuntua, mutta ne eivät saa törröttää. Koiralla pitää olla vyötärö, se ei saa olla pyöreän lihava.

Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että nykyisin koiria ruokitaan liian vahvoilla ruuilla. Itse pyrin pitämään rehun proteiinipitoisuuden myös kasvavilla koirilla enintään 25 %:ssa. Energiarehuja en syötä pennuille. Oman kokemuksen mukaan ruokinta on liian vahvaa ja rasvaista, jos pentu venähtää nopeasti ja on vähän aikaa pelkkää jalkaa. Jos näin käy, hälytyskellojen pitäisi soida ja ruokintaa muuttaa vähemmän kasvattavaksi. Pentu kasvaa täyteen mittaansa hitaamminkin, ja silloin sen luustosta tulee tiiviimpi ja kestävämpi. Pennun kasvua ei ole mitään syytä kiirehtiä.

Meillä koirat syövät nappuloiden lisäksi lihaisia luita ja rustoja. Tällä ruokinnalla yhdellekään koiralle ei ole koskaan tullut hammaskiveä elinaikanaan. Pennuilla pyrin pitämään luita kaluttavana. Aika ajoin annan kalanmaksaöljyä kuureina ja erilaisia öljyjä vaihtelevasti.

Luota omaan harkintaan ja maalaisjärkeen, älä anna pennun lihoa ja huolehdi riittävästä, mutta ei liiasta proteiinin ja rasvan saannista. Syötä välillä kotiruokaa, niin pentu tottuu niihin. Nautatiloilla kannattaa pitää huoli, että pentu ei pääse syömään lehmien valkuaistiivisterehuja. Niissä on pennulle vaarallisen paljon valkuaista.