Intohimoista

Bordercollie on energinen koira, joka valitsee intohimonsa kohteeksi jonkin aktiviteetin. Jos se saa päättää sen itse, se voi olla autojen ajaminen, polkupyörien pyydystäminen tai lintujen lennättäminen. Pallon peluusta ja kepin heitosta tulee helposti intohimo. Tavoitteena on kuitenkin saada intohimo kohdistumaan eläimiin ja niiden paimentamiseen. Riittävä liikunta auttaa hullutusten ehkäisemisessä. Kunnolla liikutetulla koiralla ei ole niin suurta tarvetta keksiä omaa ajanvietettä.

Pennun kasvattajan tehtävänä on huomata ajoissa ei-toivotut intohimon kohteet ja vieroittaa pentu niistä ennen kuin se on myöhäistä. Tästä syystä pallopelit ja kepin heitot yleensä kielletään paimeniksi kasvatettavilta koirilta. Brittein saarilla koirat pidetään kytkettynä tai tarhoissa kaikki vapaa-aika, ja ne otetaan mukaan vain töihin tai harjoituksiin. Näin niiltä estetään turhien tapojen synty.

Ongelmaksi intohimon huomaa yleensä vasta sitten, kun se on jo päässyt pahaksi. Silloin toimeton koira voi yrittää pysäyttää kaikkia ohikulkevia autoja ja pyöriä tai se voi lähteä tiukasta tai tylsästä paimennustilanteesta mieluummin pelaamaan palloa lasten kanssa tai lennättämään lintuja...

Paimenkoiran hankinnan yhteydessä kannattaa ehdottomasti rakentaa pihaan talvilämmin koppi ja tarha, jossa koira voi olla silloin, kun sitä ei voi ottaa mukaan töihin. Siinä säästää monta harmia itseltään. Työkoirat eivät missään tapauksessa saa liehua vapaana pihalla, vaan ne on pidettävä asianmukaisesti tarhassa.

Nero vai hullu?

Bordercollien henkisiä ominaisuuksia on jalostettu pitkälle ja monissa yksilöissä on omituisia piirteitä, joita ei muissa roduissa ole. Niissä on vaihtelevina yhdistelminä herkkyyttä, nöyryyttä, tottelevaisuutta, omapäisyyttä ja vahvuutta.

Työlinjainen bordercollie on periaatteessa helposti koulutettavissa, mutta epäonnistumisia sattuu usein, koska niiden toimia ei tulkita oikein.

Kaikenlaiset koirat toimivat parhaiten, jos niillä on vakaa, vahva ja luotettava johtaja. Jos ne huomaavat ohjaajan itseään tyhmemmäksi ja hitaammaksi on ongelmia todennäköisesti tiedossa.