Sairauksista

Bordercolliella esiintyy lonkka-, kyyner- ja olkanivelien vikoja, jotka ovat osittain perinnöllisiä ja osittain ruokinnasta johtuvia sairauksia. Suomen paimenkoirayhdistyksen rekisterissä olevien jalostuskoirien lonkkien on oltava terveet eli A tai B -luokkaa.

Bordercolliella tavataan perinnöllistä silmänpohjan rappeumaa, CEA (Collie Eye Anomaly). Jalostukseen käytettävillä koirilla silmien on oltava terveet. CEA on peittyvästi (resessiivisesti) periytyvä sairaus, jonka kantajat voidaan nykyisin saada selville geenitestaamalla. Verinäytteestä tehdystä testistä nähdään onko koira CEA:n suhteen normaali, kantaja vai sairas. Sairaita koiria ei saa käyttää jalostukseen, ja kantajia vain normaalin kumppanin kanssa.

Epilepsiaa eli kaatumatautia esiintyy bordercollieilla myös jonkin verran. Tauti on osin perinnöllinen, eikä sairastuneita koiria käytetä jalostukseen. Muita eri tavoin periytyviä sairauksia ovat mm. olkapäiden osteokondroosi, tutkimuksen alla oleva eritysesti työlinjaisten koirien silmäsairaus "working dog retinopatia" sekä erilaiset autoimmuunisairaudet kuten haiman ja kilpirauhasen vajaatoiminta.