Myynnissä

Juuri nyt ei ole yhtään pentua tai peruskoulutettua koiraa myynnissä.

Koiria maailmalta

Suomen paimenkoirayhdistyksen pentuvälityksen kautta löytää pentujen lisäksi ajoittain myös koulutettuja koiria.

Jos kielitaito riittää, niitä voi etsiä myös ruotsalaisilta kasvattajilta tai rodun alkuperämaasta Brittein Saarilta, kuten täältä tai nettihuutokaupasta. Koulutettuja koiria löytyy myös kasvattajilta Norjasta.

Kannattaa ostaa koulutettu koira, vaikka niitä ei ihan joka hetki ole tarjolla. Kouluttajien määrä kasvaa kuitenkin jatkuvasti ja tarjonta lisääntyy. Peruskoulutetun koiran kanssa on huomattavasti helpompi päästä työn alkuun kuin pennun kanssa ja aikaa säästyy vuodesta kahteen. Pennunostaja joutuu painiskelemaan ensin kasvatuksen kanssa vuoden ja toisen vuoden peruskoulutuksen kanssa, eikä tulosta voi taata sittenkään. Voi olla, että työkaveria ei ole vielä kolmenkaan vuoden kuluttua.

Monet pohtivat, kuinka aikuinen koira sopeutuu uuteen kotiin ja työpaikkaan, mutta se ei yleensä ole ongelma. Koulutettu paimenkoira on innostunut työstään, ja päästessään töihin ymmärtäväisen ohjaajan kanssa se sopeutuu uuteen kotiin muutamassa kuukaudessa. Puolen vuoden kuluttua se on jo sopeutunut talon tapoihin. Yhteisen kielen opettelu voi viedä uudelta omistajalta kauemmin.

Monesti tuntuu siltä, että ihmiseltä menee helposti vuosi, ennen kuin hän oppii ohjaamaan uutta koiraa ja oikeasti kiintyy siihen. Uudella omistajalla saattaa olla epärealistisia odotuksia koiran kykyjen ja muiden ominaisuuksien suhteen. Täytyy muistaa, että kaikki koirat ovat yksilöitä ja työ- ja muilta ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Ne ovat koiria, ja niissä on kaikissa omat puutteensa ja inhimilliset piirteensä. Brittiläinen sanonta onkin, että jokaisessa koirassa on kolme vikaa.